piątek, 21 marca 2014

Kurczak nadziewany

Lubię kurczaka. Jakiś czas temu oglądałam program z Gordonem Ramsay'em, w którym przygotowywał tego ptaszka z kiełbasą chorizo. Nie udało mi się jej kupić, więc zastąpiłam ją zwykłą kiełbasą podwawelską. I przepis w końcu doczekał się realizacji - z małymi zmianami.
Bardzo fajny pomysł. Kurczak wychodzi delikatny, skórka chrupiąca. No i jeszcze wkładka dodatkowa dla łakomczuchów. 


Składniki
ok. 2 kilogramowy kurczak
400 g kiełbasy podwawelskiej
1 papryka
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
4 ząbki czosnku
sól
pieprz 
papryka słodka
parę gałązek rozmarynu, tymianku
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
1 mała cytryna
oliwa z oliwek (lub olej) 

1. Kurczaka umyć, dokładnie posolić, popieprzyć i natrzeć przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku (od zewnątrz i od wewnątrz). Posypać tymiankiem i rozmarynem.
2. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w dość drobną kostkę.
3. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kiełbasę, dodać pokrojoną cebulkę, paprykę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dorzycić przecedzoną fasolkę. Przyprawić do smaku.
4. Tak powstałym farszem wypełnić dokładnie kurczaka. Na końcu wsadzić wyszorowaną cytrynę w całości. Można wszystko spiąć wykałaczkami, aby farsz z cytryną nie wyleciały
5. Kurczaka  posmarować oliwą z oliwek i położyć w naczyniu do pieczenia. 
6. Podlać winem i wodą.
7. Formę owinąć dokładnie folią aluminiową i piec 1 godz w 180 stopniach.
8. Następnie zdjąć folię i piec bez przykrycia kolejne 1/2 godziny.

1 komentarz:

  1. lubię kuchnię Gordona Ramsay'a :] ale w Hell's Kitchen strasznie wredny był.
    w każdym razie, kurczak pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń