czyli deser czekoladowy bez mąki
Jest delikatny i wilgotny. Nie zawiera mąki, więc i moja siostra może się nim uraczyć :) Po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko opada, ale to dla mnie nie wada (nie robi się zakalec)
Ciasta wystarczyło na cztery kokilki. Jeśli się je dokładnie posmaruje masłem i obsypie cukrem, bez trudu ciasteczko można wyjąć z foremek.
Składniki:
1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
100 śmietany 30%
2 łyżki cukru
przyprawa do piernika (łyżeczka)
3 jajka
1 łyżka likieru kawowego
szczypta soli
1. Kokilki posmarować masłem i posypać cukrem.
2. Śmietanę, cukier, przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać połamaną czekoladę.
3. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
4. Schłodzić, do temp. pokojowej.
5. W tym momencie dobrze by było włączyć piekarnik na 200 stopni
6. Dodać żółtka i alkohol, dokładnie wymieszać.
7.Białka ubić na sztywno. Pianę połączyć delikatnie z masą czekoladową.
8. Wlać do kokilek do 2/3 wysokości i jak najszybciej wstawić do rozgrzanego piekarnika.
9. Po 5 minutach obniżyć temp. do 180 stopni (bez termoobiegu)
10. Piec 15 minut.
11. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
To jest targnięcie się na mój i tak już za duży brzuch! Dzięki siorka za inspirację!
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń