piątek, 14 marca 2014

Ciasteczka warszawskie nie muszą być z Warszawy

Nie mam pojęcia, dlaczego te ciasteczka zostały nazwane warszawskimi, czy coś z naszą stolicą mają w ogóle wspólnego. Dla mnie szczerze mówiąc nie jest to szczególnie istotne. Podstawą jest smak, a ten nie zawiedzie uzależnionego od słodyczy. Kto próbował, ten wie. Słodycz kruchego ciasteczka i bezy złamana kwaśnym dżemem...


Składniki (na 3 blachy z piekarnika  pojedynczych ciasteczek)
Ciasto:
400 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
ok. 2 łyżki zimnej wody (aby składniki się łatwo połączyły)
Lukier:
2 białka
ok. 300 g cukru pudru

ponadto
1 słoik dżemu  (gęstego, z kwaśnych owoców) lub marmolada
wiórki kokosowe do obtoczenia ciastek

1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na ok. 30 min.
2. Przygotować lukier: białko ubić na sztywno i dodać cukier puder. Lukier nie powinien być bardzo gęsty. Po wyjęciu z niego trzepaczki masa powinna się chwilę za nią ciągnąć, a następnie urwać i nie spłynąć do naczynia.
3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm (podsypując je nieco mąką, by się nie przykleiło do stolnicy i wałka - wałek opruszć mąką)
4. Za pomocą wykrawaczki lub np. kieliszka wycinać kółka o średnicy ok. 5 cm.
5. Każde kółeczko należy położyć na przykrytej papierem do pieczenia formie - odległości między ciastkami nie muszą być duże. 
6. Za pomocą np. pędzelka lub łyżeczki rozsmarować na każdym kółku lukier w taki sposób, by warstwa spodnia nie prześwitywała.
7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni bez termoobiegu i piec ok. 15 minut na środkowym poziomie z włączoną grzałką od dołu i od góry.
8. Gotowe wystudzone ciasteczko posmarować od strony ciasta kruchego dżemem i połączyć z drugim ciastkiem. 
9.  Boki posmarować delikatnie dżemem i "porolować" chwilę w talerzu z kokosem.

Uczta gotowa.



4 komentarze:

  1. Pierwsze słyszę o takich ciasteczkach, wyglądają pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz tymi ciasteczkami. Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie!
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń