wtorek, 4 lutego 2014

Trzeba szybko zjeść i cześć, czyli roladki ze szpinakiem

Proste, delikatne, pyszne roladki z fileta kurczęcego. Na dodatek zdrowe  i nikt się nie wykrzywiał, choć jednym z głównych składników dania jest szpinak.

Składniki:
3 filety z kurczaka
150 g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
150 g serka feta (pół opakowania)
sól, pieprz do smaku
bazylia, majeranek
gałązki rozmarynu

1. Każdego fileta przeciąć na pół wzdłuż  i rozbić (najlepiej w grubym worku, aby mięso się nie porwało)
2. Posolić i popieprzyć płaty z obu stron.
3. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (oleju).
4. Do cebuli wrzucić wyciśnięte ząbki czosnku.
5. Dodać szpinak.
6. Całość smażyć do momentu, aż szpinak zwiotczeje.
7. Na każdym filecie rozłożyć przygotowany szpinak i trochę pokruszonego serka feta.
8. Zwinąć w rulonik, posmarować oliwą, posypać np. bazylią.
9.  Roladki zawinąć w folię aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego.
10. Piec w 190 stopniach 30 minut.

Przepyszne, polecam.

1 komentarz: