No nie umiem się powstrzymać od słodkiego. A, że mi się trochę zatęskniło za sernikiem, to sobie go zrobiłam. Chcąc zniwelować nieco wyrzuty sumienia, (bo niby się odchudzam,) nie dałam do sera tłuszczu i zrobiłam spody biszkoptowe. Wyszedł całkiem fajny i ciekawy z wyglądu.
Składniki
na 2 biszkopty (duża prostokątna forma)
7 jajek
7 łyżek cukru
7 kopiastych łyżek mąki krupczatki
1 cukier waniliowy
do sera
1 kg sera (np. ser z pudełka)
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy lub 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szkl. cukru
oraz
1 słoik dżemu jagodowego (lub innego ciemnego)
1 czekolada
100 ml śmietanki kremówki
Zagrzać śmietankę i wrzucić do niej czekoladę.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Biszkopty
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę.
3. Dodać cukier i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż piana stanie się znów sztywna.
4. Żółtka zbełtać i delikatnie dodać do białek.
5. Na końcu delikatnie dodać mąkę (można wymieszać na najniższych obrotach miksera)
6. Wylać do dwóch forem i piec 17 minut w 190 stopniach każdą (lub upiec z całości jeden placek i przeciąć go na pół)
Ser
7. Białka ubić na sztywną pianę.
8. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać ponownie do jego rozpuszczenia.
9. W drugiej misce rozbełtać żółtka, dodać ser, mąkę ziemniaczaną.
10. Białka delikatnie dodać do sera, połączyć.
Składanie ciasta:
11. Na jednym biszkopcie (może być gorący) rozsmarować dżem.
12. Wylać 1/2 sera.
13. Na serze umieścić drugi biszkopt.
14. Biszkopt polać czekoladą.
15. Wylać resztę sera.
Zapiekać ok. 40 minut w 150 stopniach.
Jak dla mnie super.
Smaczniutki pomysl!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, uwielbiam takie inne rzeczy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ale fajnie się prezentują te warstwy :)
OdpowiedzUsuńCzy do biszkoptu nie dodaje się jeszcze proszku do pieczenia? Bardzo proszę o odpowiedź na e-mail: eza.lub@wp.pl, bo chciałabym kiedyś upiec to ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń