piątek, 13 grudnia 2013

skórka pomarańczowa

Aromatyczna, cudowna, świąteczna ingrediencja. Ja osobiście nie jestem w stanie obejść się bez niej w okresie zimowym. Skórkę wrzucam do wszystkiego. A że  pomarańczki są w zimie w miarę tanie, nie ma problemu z jej produkcją. 


Składniki
skórki z 4 pomarańczy
1 szklanka cukru
1,5 szklanki wody
1.  Pomarańcze dokładnie umyć, obrać.
2. Ze skórek ściąć wewnętrzną białą miękką część.
3. Oczyszczoną skórkę pokroić w paski lub kostkę.
4. Wrzucić do zagotowanej wody z cukrem.
5. Gotować na wolnym ogniu do miękkości – ok. 30 minut.
6. Delektować się w świątecznych specjałach J
W identyczny sposób można przygotować skórkę cytrynową.

1 komentarz: