Nieprawdopodobnie pyszne miękkie pierniki. Zupełnie inne niż te, które
się zdobi, potrzebujące czasu, by zmięknąć.
Wyczytałam chyba wszystko na ich temat i już wiem, że oryginalne receptury nie zawierają ani grama mąki. Za to mnóstwo orzechów, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową i duużo przypraw. W polecanych przepisach nie ma również spulchniaczy. Spróbujcie - to po prostu uczta dla podniebienia. Mnie na prawdę jest trudno zaskoczyć smakiem, jednakże ten jest wyjątkowy.
Przy tym wykonanie jest banalne i szybkie.
Jedyny problem polega na znalezieniu w polskim sklepie specjalnych opłatków, które stanowią podstawę ciasteczka. Ja się w nie zaopatrzyłam w Niemczech, ale myślę, że i bez nich można sobie poradzić.
Na ok. 40 sztuk potrzebujemy:
4 jajka
180 g cukru (może być brązowy)
2 duże łyżki miodu
1 przyprawa do piernika
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - zmielonej
200 g kandyzowanej skórki cytrynowej - zmielonej
ponadto ok. 40 - 50 opłatków, na których piecze się pierniki
tabliczka czekolady lub
gęsty lukier z soku z połowy cytryny i ok. 1/2 szklanki cukru pudru (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać cukru pudru)
1.Orzechy, migdały, przyprawę, cynamon, rozdrobnioną skórkę cytrynową i pomarańczową włożyć do miski.
2. Miód rozpuścić z cukrem na wolnym ogniu. Połączyć z pozostałymi składnikami.
3. Jajka ubić na bardzo puszystą pianę.
4. Pianę połączyć delikatnie ale dokładnie z pozostałymi składnikami.
5. Ciasto rozsmarować za pomocą łyżki na opłatkach tak, aby boki były cienki, a środek ciacha grubszy. (Film instruktażowy) Ja poradziłam sobie jakoś za pomocą dużej łyżki.
6. Piec w 150 stopniach ok. 20 minut.
Smacznego!!
6. Piec w 150 stopniach ok. 20 minut.
Smacznego!!
pyszności!
OdpowiedzUsuńJak długo piecze się pierniczki?
OdpowiedzUsuńPiecze się je ok. 20 minut w 150 stopniach (dopiero dzięki Tobie zauważyłam, że tak ważny szczegół ominęłam)
Usuń