sobota, 6 kwietnia 2013

Baba drożdżowa z makiem

W te Święta Wielkanocne przygotowałam pyszną babę drożdżową z makiem.


30 g drożdży
3/4 szklanki cukru 
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
500 g mąki
250 g rozpuszczonego masła (lub masła i margaryny)
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego (ekstraktur z wanilii)
1/2 puszki maku

1. Do ciepłego (do 50 stopni mleka) dodaj  drożdże, cukru i 50 gram mąki. Wymieszaj i odłóż w ciepłe miejsce. Poczekaj, aż rozczyn mocno się zburzy (jakieś 10 minut).
2. Do rozczynu dodaj 3 jajka, resztę mleka, cukier waniliowy i zagniataj ciasto ok. 10min.  Jeśli ciasto się klei, należy dodać trochę mąki.
3. Ciasto rozwałkuj w prostokąt (o dość dużej grubości).
4. Na cieście rozsmaruj mak, zostawiając rant z każdej strony i zwiń prostokąt.
5. Wsadź ciasto do formy babkowej, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.  Gdy ciasto zwiększy 2x swoją objętość, piecz babkę w 180 stopniach ok. 30 - 35 minut.
Cudnie smakuje.

1 komentarz:

  1. Z taką babą jeszcze się nie spotkałam.. bardzo fajna alternatywa dla strucli z makiem :)

    OdpowiedzUsuń