niedziela, 28 kwietnia 2013

Meksyk wita :)

Sałatka meksykańska

Zawsze, gdy przygotowuję potrawę, w której pojawia się nazwa kraju, zastanawiam się, czy to rzeczywiście przysmak jego mieszkańców. Tak, czy inaczej sałatka, którą ostatnio przygotowałam smakuje polskim podniebieniom.



Składniki:
pół pędu pora
1 papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
przyprawa do kurczaka (z papryką, może być ostra)
sól
pieprz

1. Z pora zdjąć zewnętrzną suchą warstwę i pokroić na wąskie pierścienie (ja robię to na krajalnicy)
2. Paprykę pokroić w koskę (prawdopodobnie fajnie wyglądała by też pokrojona w cienkie paseczki).
3. Fasolę i kukurydzę wsypać do sitka i nieco przepłukać. Pozostawić do ocieknięcia.
4. Kurczaka pokroić w wąskie paseczki (1cm x 2cm), posypać przyprawą do kurczaka  i usmażyć na oliwie lub oleju. Ostudzić.
5. Wszystkie składniki wsypać do jednej miski, dodać majonez, ketchup, sól (u mnie łyżeczkę) i pieprz. Wymieszać.
Gotowe, pyszne.
5

1 komentarz: