sobota, 6 kwietnia 2013

Jak użyć fety i mieć zadowoloną rodzinę?

Co zrobić z resztkami serka - pysznego serka- którego aż szkoda, żeby się zmarnował?
Użyć go w lasagni. (i odnieść jak zawsze sukces kulinarny ;)


1 duża cebula
1 drobno pokrojona marchewka
1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
2 łyżki przecieru pomidorowego
puszka pomidorów z puszki
10 dag drobno pokrojonego boczku
40 dag sera żółtego
łyżka ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 ząbki czosnku  
pół pudełeczka fety

makaron do lasagne 

sos beszamelowy:
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
szczypta pieprzu
szczypta soli
 szczypta gałki muszkatołowej
1. Boczek podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać marchewkę i cebulkę i dalej smażyć, aż  warzywa zmiękną.
2. Dodać mięso mielone, czosnek i smażyć, aż mięso zmieni kolor na szarawy. Dosolić i popieprzyć.
3. Dodać pomidory, przecier i jeszcze chwilę smażyć.
Sos:
1. Roztopić masło.
2. Do masła wsypać mąkę. Na wolnym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
3.  Dolewamy mleko, przyprawy i wciąż mieszając doprowadzamy do zagęszczenia.

W formie do zapiekania rozlewamy część sosu białego.
Rozkładamy suchy makaron lasagne
Wylewamy część sosu czerwonego, ok. 1/4 rozdrobnionego sera feta 
Ścieramy ser na tarce.
Znów rozsmarowujemy po całości sos beszamelowy, płaty makaronu, czerwony sos, fetę i ser żółty.
Powtarzamy czynności do momentu wyczerpania się składników (na końcu ma znaleźć się ser żółty)

Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach.

1 komentarz:

  1. Lasagne wygląda bajecznie, z serkiem na pewno pyszna, choć zamiast fety ja używam serka bałkańskiego(np.z lidla), jest trochę delikatniejszy, muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń