niedziela, 3 marca 2013

banalnie prosty , niebanalnie pyszny sos waniliowy

Coś ostatnio kręcę się wokół przysmaków z wanilią. Tym razem świetny sos waniliowy - smakowitość, którą mój mąż namiętnie wspomina z zamierzchłych czasów pobytu w Szwecji.



Składniki:
200 ml śmietany kremówki (30%)
100 ml mleka
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (cukier waniliowy - do smaku)

1. Wanilię przeciąć, wyjąć nasionka.
2. Wlać do rondelka mleko i śmietankę. Dodać nasionka wanilii oraz samą laskę. Zagotować na wolnym ogniu uważając, by nie wykipiało.Ostudzić.
3. Żółtko wymieszać z cukrem do momentu uzyskania jednolitej masy.
4. Z mleka ze śmietaną wyjąć laskę wanilii, wlać żółtko, wymieszać.
5. Z powrotem wstawić do podgrzania.
6. Sos jest gotowy, na uprzednio zanurzonej w nim łyżeczce można rozdzielić sos palcem.

3 komentarze: