Jeżyki z ryżu preparowanego
- to tak prosty i szybki deser, że uch!
Znacie coś łatwiejszego i niewymagającego dużego zaangażowania?
Wystarczy:
masa kajmakowa (300 g)
1/3 kostki masła
150 g ryżu preparowanego
1. Masę kajmakową i masło roztapiamy na wolnym ogniu i mieszając pozostawiamy na ogniu 3-4 minuty. Studzimy.
2. Do masy wrzucamy ryż preparowany i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
3. Za pomocą np. łyżki do lodów formujemy "jeżyki". Można tę czynność wykonać rękami i nadać masie wymyślony kształt. (Ręce lub łyżkę dobrze od czasu do czasu przepłukać wodą. Masa nie będzie się tak mocno do nich kleiła)
4. Położyć na formie i wpakować na chwilę do lodówki, gdyż ciacha mogą być dość klejące.
Masz fajnego bloga, więc postanowiłam go nominować do Liebster blog.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:)
http://kuchareczka1993.blox.pl/html
Wspominam z dzieciństwa
OdpowiedzUsuń