wtorek, 12 lutego 2013

mielone z boczkiem

Na szalony nadchodzący tydzień przygotowałam coś, co da się szybko podgrzać  i podać na obiad, a przy tym jest smaczne, nie smażone i może mniej tuczące, niż zwykłe mielone.


Składniki:
80 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
1 papryka pokrojona w kostkę
10 dag sera żółtego pokrojonego w plastry, a potem w drobną kosteczkę
pęczek natki pietruszki, posiekany
1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)
2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
4 rozdrobnione ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
15 dag boczku pokrojonego w długie plastry

1. Mięso mielone przełożyć do miski.
2. Dodać podsmażoną cebulę, paprykę, pokrojony w cienką kosteczkę ser, pietruszkę, bułkę tartą, płatki owsiane, sól pieprz, czosnek i jajko.
3. Masę dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć do formy keksowej.
5. Z wierzchu przykryć plastrami boczku.
6. Piec 45 min w temperaturze 200 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz