Przepyszny sernik z biszkoptem czekoladowym i kwaskowatym dżemem  z żurawiny dla kontrastu.
Składniki na dużą blachę:
Biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
9 łyżek mąki krupczatki
3 łyżki kakao (moim zdaniem najlepsze Deco Moreno)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy lub ekstrakt
szczypta soli
1.      
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę.
2.      
Stopniowo dodajemy cukier.
3.      
Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym i delikatnie dodajemy do białek.
4.      
Dosypujemy krupczatkę z kako i delikatnie mieszamy.
5.      
Przelewamy do wyłożonej od dołu papierem tortownicy.
6.      
Pieczemy w 170°C (góra-dół) ok. 29 min.    
Masa serowa:
1kg mielonego sera (z wiaderka)
1 szkl. cukur pudru
150 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny w proszku
oraz
1 słoik dżemu żurawinowego
i ganache 
zrobiony z podgrzanych 100ml śmietany, w  których rozpuszczamy  150ml czekolady deserowej.
7. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia i nieco studzimy.
8. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i waniliowy.
9. Do żelatyny dodajemy nieco sera, mieszamy, a następnie wlewamy mieszaninę do reszty sera. 
10. Mieszamy mikserem.
11. Ser łączymy ze śmietaną.
Składanie ciasta:
12. Ostudzone ciasto (wyjęte z formy) przecinamy na 2 części wzdłuż.
13. Jedną część wkładamy z powrotem do formy.
14. Smarujemy dżemem cały biszkopt.
15. Nakładamy połowę masy serowej.
16. Kładziemy drugą część bieszkoptu.
17. Znowu smarujemy masą serową.
18. Polewamy 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz