Jeśli nie
możecie się doczekać świąt (tak jak moja rodzinka), proponuję je sobie
przybliżyć pysznym musem kokosowym z ananasem na piernikowym spodzie
biszkoptowym. Mmm.
Ciasto jest
nieco skomplikowane, ale warte grzechu.
Składniki na torcik o śred. 28 cm:
1 ananas
(lub puszka ananasa) pokrojony w kostkę. (Ananasa całego dobrze byłoby pokroić
w kostę i odparować na patelni z 2 łyżeczkami cukru – mieszając, by się nie
przypalił)
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki
cukru
4 łyżki mąki
krupczatki
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
1 cukier
waniliowy
1 przyprawa do piernika (dobra Prymatu)
1.      
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę.
2.      
Stopniowo dodajemy cukier.
3.      
Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym, przyprawą
piernikową i delikatnie dodajemy do białek.
4.      
Dosypujemy krupczatkę i delikatnie mieszamy.
5.      
Przelewamy do wyłożonej od dołu papierem tortownicy.
6.      
Pieczemy w 175°C ok. 15 min.                                
Krem angielski
400 ml mleka
6 żółtek
80 g cukru
1 opakowanie
cukru wanilinowego
1.      
Mleko zagotowujemy. 
2.      
W metalowej misce dokładnie mieszamy cukier z
żółtkami, następnie dodajemy cukier wanilinowy. 
3.      
Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą i
ubijamy wszystko na parze, stopniowo dodając zagotowane mleko. 
4.      
Wszystko bardzo intensywnie ubijamy do momentu
zgęstnienia i „napuszenia” się kremu.
Mus kokosowy
Krem angielski
160 ml mleka
160 g
śmietanki 30% 
150 g
wiórków kokosowych
100 g białej
czekolady 
20 g
żelatyny
1000 g
ubitej śmietanki 30%
1.      
160 ml mleka i 160 g śmietanki zagotowujemy w
garnku. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe, zaparzamy je i
odstawiamy do ostygnięcia.
2.      
W kubku namaczamy żelatynę w takiej ilości wody,
która przykryje żelatynę.  
3.      
W gorącym kremie angielskim rozpuszczamy białą
czekoladę. Dodajemy zaparzone i ostudzone wiórki kokosowe oraz wcześniej rozpuszczoną
(np. w mikrofali) żelatynę.
4.      
Mus o temperaturze 40°C łączymy z niewielką
ilością ubitej śmietany. Następnie dodajemy resztę śmietany i dokładnie
mieszamy.
Składanie
tortu:
1.      
Na spód (można go naponczować) rozsypujemy
ananasy.
2.      
Zalewamy musem kokosowym
3.      
Zostawiamy w lodówce do stężenia na kilka
godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz