Uwielbiam to ciasto - choć niestety śmietana mi nie służy. Cóż jednak zrobić, gdy pojawi się potrzeba na słodkie...
Tort jest delikatny i pyszny, śliczny - polecam.
Składniki: (na tort o śred. 28 cm)
na 2 biszkopty:
6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki krupczatki
1 cukier waniliowy (ew. 1łyżeczka ekstraktu waniliowego)
szczypta soli
1.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę.
2.
Stopniowo dodajemy cukier.
3.
Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym i delikatnie dodajemy do białek.
4.
Dosypujemy krupczatkę i delikatnie mieszamy.
5.
Przelewamy do dwóch wyłożonych od dołu papierem tortownic.
6.
Pieczemy w 170°C 15 min.
frużelina:
ok. 350g świeżych owoców (np. porzeczek lub malin)
200 ml soku (najlepiej jakiegoś kwaśnego)
30 g cukru
25 g mąki ziemniaczanej
7. Sok zagotowujemy z cukrem, ale zostawiamy ok. pół szklani zimnego.
8. Do odlanego zimnego soku wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
9. Do gotującego się soku dodajemy zimny sok z mąką i robimy kisiel.
10. Schładzamy nieco i wsypujemy świeże owoce.
masa kokosowa:
1 biała czekolada
2 śmietany kremówki (ok. 800 ml)
2 kremy typu "Śnieżka"
100 g wiórków kokosowych
11. 200 ml śmietany zagotowujemy, wyłączamy.
12. Dodajemy do niej tabliczkę czekolady, czekamy aż się roztopi.
13. Schładzamy i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia, ponieważ będziemy ją później ubijać. (najlepiej wykonać te czynności np. jeszcze przed przygotowaniem spodów, aby nie musieć później czekać z niecierpliwością)
14. Schłodzoną śmietanę z białą czekoladą oraz resztę śmietany ubijamy na sztywno.
15. Dadajemy "Śnieżki".
Składanie tortu:
- W obręczy tortownicy kładziemy pierwszy biszkopt.
- Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę frużeliny.
- Rozsmarowujemy połowę śmietany.
- Kładziemy biszkopt.
- Rozsmarowujemy resztę frużeliny.
- i resztę śmietany.
Ozdabiamy płatkami migdałowymi podprażonymi lub owocami
Mniam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz