wtorek, 5 stycznia 2016

Kruche pierożki

Co prawda w naszej tradycji wigilijnej nie jadamy barszczyku czerwonego, jednak nie mogłam się oprzeć, by przygotować te smaczne wytrawne ciasteczka na wigilię z pozostałą z pierogów kapustą z grzybami, na nowy rok z farszem mięsnym.

Na ok. 3 blachy z piekarnika użyłam:
500 g mąki (u mnie 400g zwykłej i 100g orkiszowej)
240 g margaryny np.z Biedronki (masło tym razem nie zdało egzaminu)
2 żółtka
4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 mięsiwo ze słoika  (Spichlerz Rusiecki -300g) lub np. mięsa mielonego doprawionego do smaku
1 serek ziołowy twarogowy 200 ml
1 jajko

1. Ciasto zagnieść z wszystkich składników i odłożyć do lodówki na ok. 1 godz.  (Gdyby nie dało się całkowicie połączyć, można dolać 1, 2 łyżki wody)
2. Mięsiwo zblendować na jednolitą masę z serkiem i jajkiem.
3. Ciasto partiami rozwałkowywać na omączonej stolnicy na grubość ok.4mm.
4. Z ciasta wycinać krążki (np. za pomocą szklanki lub foremki). Wewnętrzny rant można pomalować białkiem, aby się lepiej pierożek skleił.
5. Na środku krążka położyć farsz, zgiąć kółko na pół i delikatnie skleić bok.
6. Piec w 180 stopniach (termoobieg) lub 200 góra-dół ok 20 minut (aż się zarumienią)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz