niedziela, 3 stycznia 2016

denerwująca klasyka - fale Dunaju

Do tego ciasta podchodziłam trzy razy. Każdy przepis, który wypróbowywałam był niezadowalający. Wyprowadzało mnie z równowagi, że ciasta wychodzą ciężkie i zakalcowate. Postanowiłam więc po prostu zamiast ucieranej bazy wybrać biszkopta i w końcu odniosłam sukces kulinarny ;). Ciasto należy jednak nawilżyć ponczem, bo w przeciwnym razie będzie suche.




Składniki na dużą blachę:
Biszkopt waniliowy
4 jajka rozmiar L
4 łyżki cukru
5 kopiastych łyżek mąki krupczatki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego (ekstraktu z wanilii)
1/2 szklanki wody gazowanej (opcjonalnie)

Biszkopt czekoladowy
4 jajka rozmiar L
4 łyżki cukru
4 kopiastych łyżek mąki krupczatki
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego (ekstraktu z wanilii)
1/2 szklanki wody gazowanej (opcjonalnie)

 poncz z 1/2 szklanki mocnej herbaty (ew. z rumem)

duży słoik wiśni w syropie

Krem
600 ml mleka
60 g budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru
350 g miękkiego masła

Polewa
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietany 30% 
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać do połączenia z białkami.
3.  Pianę delikatnie połączyć z żółtkami i mąką.
4. Przelać do formy i równo rozprowadzić.
5. Przygotować w identyczny sposób biszkopt kakaowy (mąkę wymieszać z kakao i delikatnie połączyć z pianą)
6. Rozłożyć kakaowe ciasto na waniliowym i rozprowadzić.
7. Na wierzchu ułożyć w równych odstępach wiśnie (delikatnie je dociskając)
8. Piec w rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra dół) piekarniku ok. 30 minut.
9. Ostudzić. Poponczować.

10. Przygotować krem:
11. Odlać 1/2 szklanki mleka. Resztę zagotować.
12. Odlane mleko wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.
13. Do gotującego się mleka wlać ciągle mieszając mieszankę z budyniem i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia masy (cały czas mieszając).
14. Powierzchnię budyniu przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
15. Miękkie masło rozetrzeć mikserem na puch. Dodawać sukcesywnie łyżka po łyżce wystudzony budyń i dokładnie połączyć z masłem.
16. Krem rozprowadzić na biszkopcie. Włożyć do lodówki i przygotować polewę:

17. Śmietankę zagotować. 
18. Wsypać rozdrobnioną czekoladę. Mieszać do połączenia się składników.
19. Następnie wylać i rozprowadzić po stężałej masie.




1 komentarz: