piątek, 7 sierpnia 2015

tarta porzeczkowa

Jeśli lubicie ciasta bardzo orzeźwiające, to ta tarta na pewno Wam przypadnie do gustu. Pod delikatną, chrupiącą (przed włożeniem do lodówki) bezową powłoczką kryje się przepyszne  - choć dość kwaśne wypełnienie.
Tartę można równie dobrze przygotować z innymi owocami - też świetnie smakuje.


Składniki: (tortownica o śred. 26cm)
na kruchy spód:
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła z lodówki
45 g cukru pudru
4 żółtka (jajka L)
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)
na farsz:
200 g zmielonych migdałów
500 g owoców (porzeczki, jagody, maliny, truskawki .....)  - tych owoców może być więcej
4 białka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru

1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami, pokrojonym w kawałki masłem, oraz skórką cytrynową.
2. Zagnieść szybko ciasto i włożyć owinięte folią do lodówki na ok. 30 min.
3. Ciasto umieścić w wysmarowanej (boki i spód) tortownicy. Obkleić dno i boki. Podziurkować widelcem.
4. Na cieście położyć pergamin i wsypać fasolę dla obciążenia. W ten sposób podpiec spód (15 min. w 175 stopniach)

5. Białka ubić na sztywno.
6. Dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści.
7. Owoce umyć i odcedzić na sitku.
8. Do piany dodać migdały i mąkę ziemniaczaną (delikatnie wymieszać np. mikserem na najniższych obrotach)
9. Wsypać owoce i delikatnie połączyć z pianą (tym razem łopatką, żeby nie uszkodzić owoców)
10. Z podpieczonego ciasta usunąć pergamin z fasolą.
11. Przelać bezę i delikatnie wyrównać.
12. Piec ok. 50-60 minut w 175 stopniach.

1 komentarz: