czwartek, 11 czerwca 2015

tort truskawkowy zwijany

 Ten torcik prezentuje się wyjątkowo smakowicie, i jest taki pyszny, na jaki wygląda  (bo z poniższych składników nie da się zrobić czegoś niesmacznego). Polecam go tym, którzy nie wiedzą co zrobić z wolnym czasem (jest dość pracochłonny). Ale zapewniam -warto.





Składniki: (na tortownicę o śred. 24-26cm)
biszkopt:
3 jajka L
125 g cukru
100 g wody mineralnej
60 g rozpuszczonego schłodzonego masła lub margaryny
150 g mąki
7 g proszku do pieczenia (pół małego opakowania)
2  łyżeczki cukru waniliowego

krem:
1l śmietany  30%
5 śmietan-fixów (lub innych usztywniaczy do śmietany)
cukier puder do smaku
sok z 1 dużej cytryny

co najmniej 1kg truskawek
1 cytryna

1.Białka oddzielić od żółtek.
2. Ubić białka ze szczyptą soli.
3. Dodać cukier, cukier waniliowy  i nadal ubijać do całkowitego rozpuszczenia.
4. Dodać wodę mineralną i delikatnie wymieszać.
5. Wlać rozpuszczone, schłodzone masło i delikatnie wymieszać.
6. Wsypać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatne wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
7. Wylać ciasto na wyłożoną (tylko od spodu głęboką formę z piekarnika.
8. Piec 14 minut w 180 stopniach z termoobiegiem (lub w 200 bez termoobiegu)
9. Wystudzić całkowicie biszkopt.

10. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fixy i sok z cytryny.
11. Z biszkopta zdjąć papier.
12. Podzielić biszkopt na paski o szerokości np. 6 centymetrów.
13. 2/3 śmietany rozsmarować na cieście.
14. Na każdym pasku rozłożyć gęsto pocięte na plasterki truskawki.
15. Za pomocą wyginającej się deski do krojenia przenieść jeden pasek na podstawę tortownicy i owinąć ją delikatnie wokół własnej osi, tworząc ślimaka. Pozostałe paski z truskawkami również owinąć wokół paska poprzedniego.
15. Teraz dobrze by było, gdyby powstały ślimak został na chwilę włożony do lodówki do stężenia (ja owinęłam go folią spożywczą i mocno zacisnęłam, aby się nie rozpadł.
16. Po ok. 1 godz. obsmarowałam tort pozostałą częścią śmietany i przyozdobiłam cienkimi plasterkami cytryny i truskawkami. Na około poprzyklejałam skórkę cytrynową.

2 komentarze: