piątek, 16 stycznia 2015

Zielona rolada łososiowa

Przepyszna, delikatna rolada z wędzonym łososiem, serkiem i szpinakiem. Prezentuje się świetnie, jest fantastyczną alternatywą dla innych dań rybnych. Sprawdziła się jako danie sylwestrowe. Polecam.



Składniki:
zielony biszkopt
300 g rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 łyżeczka soli do szpinaku
2 ząbki czosnku
4 jajka L
4 kopiate łyżki mąki krupczatki
szczypta soli do ciasta
farsz300 g łososia wędzonego
400 g serka kremowego śmietankowego
sól, pieprz do doprawienia serka

1. Szpinak rozmroź na patelni, połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką soli
2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Do białek dodaj szpinak i mąkę oraz żółtka. Delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto wylej na wyłożoną od spodu papierem formę z piekarnika (może być z niskimi rantami).
5. Piecz w 180 stopniach 15 -17min.
6. Wyjmij z pieca, przełóż na ściereczkę, zdejmij papier i delikatnie zwiń w rulon pomagając sobie ściereczką.
7. Ser rozmieszaj z solą i pieprzem.
8. Z powrotem rozwiń ciasto na płasko.
9. Posmaruj serem tak, by pozostawić jakieś 1,5 cm z każdej strony (ser przy zwijaniu się sam rozprowadzi po całym cieście. 
10. Na ser wyłóż równomiernie cienkie plastry łososia.
11. Ciasno zwiń roladę.
12. Owiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej godz. do lodówki.





3 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu to obowiązkowa pozycja podczas różnego typu imprez w moim domu. Pięknie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie widowiskowa rolada!
    Kolory? Sliczne!
    :)

    OdpowiedzUsuń