piątek, 23 stycznia 2015

Szybkie kluseczki ze szpinakiem - Spätzle

Fajna i błyskawiczna alternatywa dla makaronu lub ziemniaków na obiad. Nie wyglądają może spektakularnie, ale smakują fajnie (niestety najlepiej podsmażone na masełku).


Składniki
3 jajka
300 g mąki
150 ml wody
100 g szpinaku (3 sztabki szpinaku) - ten składnik można opuścić, jeśli nie chcemy zielonych kluseczek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

1. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
2. Za pomocą tarki (jak na załączonym zdjęciu) ścieramy ciasto na gotującą się wodę z 1 łyżeczką soli.

 
 

1 komentarz:

  1. Bardzo mi się podoba. Kolejny smaczny sposób na przemycenie szpinaku dzieciakom:)

    OdpowiedzUsuń