wtorek, 30 grudnia 2014

Popisowy ananasowiec

Uwielbiam ten placuszek. Znika dosłownie w oka mgnieniu ze stołu. Wydaje się być tak delikatny...


Krem
½ łyżki cukru
½ budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki krupczatki
4 żółtka (opcjonalnie)
1 puszka ananasów
1 masło
 Z ananasów odlać sok (1 szklanka -  dolać wody, jeśli soku jest mniej)
Sok ugotować.
Mąkę, budyń, (żółtka) wymieszać z połową szklanki zimnej wody. Dodać do gotującego się soku i mieszać aż do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.
Do rozbitego mikserem  masła w temperaturze pokojowej dodać budyń i ubijać do uzyskania jednolitej masy.
Ananasy pokroić w kostkę i wymieszać z masą
Beza
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag kokosu
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać. Następnie dosypać  kokos i delikatnie połączyć z pianą. Wylać na wyłożoną papierem formę.
Kokosankę piec ok. 15 minut w 180º
Biszkopt
4 jajka
4 kopiaste  łyżki  mąki krupczatki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Dodać cukier oraz cukier waniliowy  i nadal ubijać.
Dodać lekko ubite żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Piec w 180º (termoobieg) 17 minut.
Składanie:
Biszkopta naponczować, wyłożyć masę, przykryć bezą

3 komentarze:

  1. Potrzebowalabym Pani pomocy. Jak utworzyc bialy barwnik spozywczy domowym sposobem ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przykro mi, ale nie mam pomysłu na biały barwnik. Jedyne co mi przychodzi do głowy to ubite białka z cukrem pudrem. Mają śnieżnobiały kolor. Nie wiem do czego potrzebuje Pani tego barwnika.

    OdpowiedzUsuń