sobota, 30 sierpnia 2014

Kajzerki

Zawsze kupując kajzerki zastanawiałam się, jak osiągnąć ten szczególny wygląd. Już wiem. Przećwiczyłam. Kilka prób i mogę się podzielić sposobem ich wytwarzania. W razie, gdyby moje "fotostory" było dla kogoś mało czytelne tu można znaleźć wskazówki mistrza.
A tak w ogóle to i przepis przypadł mi do gustu. Teraz bułki (w razie braku pieczywa w domu) będę przygotowywać według niego. 


Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie sypkich)
1 łyżeczka cukru
1 kopiasta łyżeczka soli
10 g słodu (opcjonalnie)
18 g roztopionego masła
150 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka

1. Do miski wsypać całą mąkę.
2. W mące zrobić duże zagłębienie.
3. Wlać trochę ciepłego mleka, wrzucić rozdrobnione drożdże i cukier.
4. Zsypać z boków trochę mąki do mleka z drożdżami. Odczekać ok. 10 min., by drożdże zaczęły się "burzyć".
5. Dodać pozostałe składniki: sól, wodę, masło, słód (dodaje specyficznego zapachu i chrupkości) i zagnieść ciasto (jakieś 10 minut). Gdyby ciasto się kleiło, należy dodawać mąki do momentu, aż samo odejdzie od rąk.
6. Wsadzić dobrze zagniecione ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1/2 godz.)
7. Podzielić ciasto na kuleczki ok. 73-75g. (mnie wyszło 12)
8. Kuleczkę rozpłaszczyć i dalej postępować tak, jak na zdjęciach poniżej, lub na tym filime.


9. Powstałe bułeczki kładziemy na  30 min. w  formie do góry nogami - do wyrośnięcia.
10. Odwracamy kajzerki, czekamy 10 minut.
11. Smarujemy z wierzchu mlekiem.
12.Do piekarnika na sam dół wkładamy naczynie żaroodporne lub np. garnek z wodą i rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 220 stopni
13. Wkładamy bułeczki do rozgrzanego  piekarnika na ok. 25 minut. (mają się zrobić złotobrązowe)

2 komentarze:

  1. Kajzerek jeszcze nie robiłam. Bułeczki wyglądają pięknie. Mistrzyni :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń