piątek, 22 listopada 2013

blok na blog

Za dużo czasu wolnego skutkuje notorycznym myśleniem o słodkościach, które należałoby  jeszcze wypróbować. Tym razem padło na czekoladę z dzieciństwa, czyli blok na bazie kakao i mleka w proszku.
Trochę go zmodernizowałam, żeby nie był taką całkiem erzacowatą wersją swej wykwintnej kuzynki.


 Składniki:
1 szklanka wody
1, 5  szklanki cukru
250 g masła
5 łyżek kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 gorzka (lub mleczna) czekolada
500 g mleka w proszku
 3 wafle pocięte w małą kostkę
1 łyżka skórki cytrynowej

1. W dość dużym garnku zagotować wodę z masłem, cukrem i kakao.
2. Po całkowitym rozpuszczeniu się masła, wyłączyć ogień (aby czekolada się nie spaliła), wrzucić czekoladę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.
3. Wsypać partiami mleko w proszku ciągle mieszając.
4. Następnie dodać wafle, skórkę (mogą być również orzechy, migdały lub inne bakalie - słowem co nam przyjdzie do głowy)
5. Przełożyć masę do foremki (np. keksówki) i włożyć całość do lodówki do całkowitego stężenia.

Polecam każdemu łasuchowi.
 


2 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam bloku, a bardzo go lubię, śliczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten blok swoim wyglądem wcale nie przypomina przysmaku dzieciństwa, wg mnie jest jego współczesną i bardziej atrakcyjną wersją.
    Wspaniały przekrój ciasta.
    Ale smak na pewno pozostał ten sam, niezapomniany...
    Pozdr.
    =)

    OdpowiedzUsuń