niedziela, 16 października 2016

Delikatna tarta dyniowa z nutą pomarańczy

Mój syn stwierdził dzisiaj, że pachnie świętami, ponieważ do tej słodkości dodaje się pomarańczę i przyprawę korzenną, których zapach rozpłynął się po całym domu. Tarta jest prosta w wykonaniu. A jeśli w sezonie macie na zbyciu resztkę dyni, to polecam zrobić z niej użytek.


Składniki na 12 tartelek o śred. o 12 cm lub 2 tarty 24 cm
Ciasto kruche:
300 g mąki
45 g drobnego cukru
200 g masła z lodówki
4 żółtka
skórka starta z 1/2  dużej pomarańczy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 opakowania przyprawy korzennej do piernika
Wypełnienie dyniowe:
500 g dynii (obrabnej ze skórki i ugotowanej z odrobiną wody do miękkości, a następnie przecedzoną i zblendowaną)
330 ml śmietany 30%
2 duże jajka i 1 żółtko
1/2 opakowania przyprawy korzennej
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
75 g cukru

1. Ze składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min.
2. Ciastem wykleić posmarowane masłem formy (włącznie z brzegami). Nakłuć kilka razy widelcem. (Aby ciasto zapiekło się równo można na nim położyć papier do pieczenia i wysypać go dla dociążenia grochem)
3. Piec ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. (termoobieg)

4. Na wolnym ogniu rozpuścić cukier w śmietanie.
5. Zdjąć z ognia i połączyć z przyprawami, sokiem, jajkami i dynią.
6. Masę przelać na podpieczone ciasto i piec jeszcze ok. 35 min. (170 stopni). Ciasto jest gotowe, gdy masa na środku ciasta jest ścięta, nie płynna.

7. Smakuje super z kleksem śmietany

1 komentarz: