Uwielbiam ten placuszek. Znika dosłownie w oka mgnieniu ze stołu. Wydaje się być tak delikatny...
Krem
½ łyżki cukru
½ budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki krupczatki
4 żółtka (opcjonalnie)
1 puszka ananasów
1 masło
Z ananasów odlać sok (1 szklanka
- dolać wody, jeśli soku jest mniej)
Sok ugotować.
Mąkę, budyń, (żółtka) wymieszać z połową szklanki zimnej wody. Dodać do
gotującego się soku i mieszać aż do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.
Do rozbitego mikserem masła w
temperaturze pokojowej dodać budyń i ubijać do uzyskania jednolitej masy.
Ananasy pokroić w kostkę i wymieszać z masą
Beza
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag kokosu
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać. Następnie
dosypać kokos i delikatnie połączyć z
pianą. Wylać na wyłożoną papierem formę.
Kokosankę piec ok. 15 minut w 180º
Biszkopt
4 jajka
4 kopiaste łyżki
mąki krupczatki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Dodać cukier oraz cukier
waniliowy i nadal ubijać.
Dodać lekko
ubite żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Piec w 180º (termoobieg) 17 minut.
Składanie:
Biszkopta naponczować, wyłożyć
masę, przykryć bezą