piątek, 19 września 2014

Talarki cukiniowe - czyli znowu faszerowana cukinia.

Następna wariacja na temat cukinii. Tym razem nafaszerowałam ją przekrawając na talarki. 


Składniki:
3 młode, ale dorodne cukinie
2 piersi z kurczaka (lub ćwiartki tylnie) pokrojone w drobną kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę
pęczek świeżej bazylii
20 dag sera żółtego utartego na grubych oczkach
20 dag  usmażonych i drobno pokrojonych grzybów (np. pieczarek)
1 ząbek czosnku 
2 jajka
oliwa
sól
pieprz
1. Cukinie myjemy i kroimy w talarki.
2. Każdy krążek wydrążamy w środku.
3. Solimy i pieprzymy.
4. Piersi solimy, pieprzymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby, posiekaną drobno bazylię, ser żółty paprykę i jajka. Dokładnie mieszamy i dosalamy do smaku.
5. Każdy talarek cukinii faszerujemy powstałą miksturą i kładziemy na formie z kuchenki polanej oliwą.
6. Polewamy każdy talarek niewielką ilością oliwy.
7. Wkładamy na ok. 15-20 minut do rozgrzanego do 190 stopni (termoobieg) piekarnika.
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz