niedziela, 1 maja 2016

Nowość stara jak świat - piróg biłgorajski

To dziwne, że coś, co kiedyś jadali nasi przodkowie na co dzień, stało się we współczesnym świecie produktem wyszukanym i prawie ekskluzywnym. Na wschodzie podobno ta potrawa często gościła na stołach. Ja poznałam ją dopiero parę dni temu. A że bardzo posmakowała mojemu mężowi, postanowiłam mu zrobić przyjemność i przygotować ją dla niego. Jeśli więc jesteś zwolennikiem kaszy gryczanej i pyrów - nie zwlekaj, spróbuj grycoka. (nieładna nazwa tak swoją drogą).


Składniki na dużą blachę lub 2 keksówki:
na ciasto drożdżowe:
3 szkl. mąki
40 g drożdży
1 szklanka mleka
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 
3 jajka
na farsz:
1kg ziemniaków
0,5 kaszy gryczanej
4 jajka
250 g białego sera półtłustego
sól (ok 3 łyżeczki)
pieprz do smaku
1 łyżka smalcu

1.  Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając jakieś 2 szklanki wody, a następnie utłuc.
2. Do gorącego puree wsypać suchą kaszę. Garnek dokładnie owinąć np. ręcznikiem i pozostawić na jakieś 20 min, by kasza napęczniała.
3. Gdy kasza stanie się sypka, dodajemy smalec, jaja, pokruszony lub zmielony ser. Solimy i pieprzymy do smaku.

Zabieramy się następnie za przygotowanie ciasta drożdżowego:
4. Wsypujemy mąkę do miski i robimy w niej zagłębienie.
5. Do zagłębienia wlewamy ciepłe (nie gorące mleko) i wrzucamy rozdrobnione drożdże oraz cukier. Chwilę czekamy, by drożdże zaczęły fermentację.
6. Następnie wbijamy jajka i wlewamy roztopione masło.
7. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk.
(Gdyby było za luźne dodajemy nieco mąki).

8. Przygotowujemy formy (np. 2 keksówki), dzielimy ciasto na pół i rozwałkowujemy jedną część na cienki placek tak, aby można nim było wyłożyć dno i boki foremki oraz przykryć farsz.
9. Przenosimy oprószone mąką do keksówki wysmarowanej dokładnie masłem lub margaryną.
10. Wkładamy ściśle farsz, zakrywamy resztą ciasta, dociskamy  ciasto do farszu i sklejamy boki ciasta. Wierzch ciast można lekko podziurawić widelcem.
11. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz