czwartek, 18 lutego 2016

Ciasto z brzoskwiniową frużeliną

Przygotowywanie ciast sprawia mi dużą frajdę. Tym razem zaeksperymentowałam z brzoskwiniami i śmietaną. Wszystkim smakowało. Następnym razem jednak przygotuję to ciasto na biszkopcie, nie na kruchym cieście. Wydaje mi się, że będzie nieco lżejsze.


Składniki na dużą blachę:
na spód:
300 g mąki
250 g masła (z lodówki)
45 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1. Ze składników zagniatamy ciasto. Gdyby nie chciało się połączyć, można dolać jedną dwie łyżki zimnej wody.
2. Ciasto włożyć w woreczku do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.
3. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach (termoobieg)

na frużelinę brzoskwiniową:
puszka brzoskwiń
30 g cukru
25 g mąki ziemniaczanej
 
  5. Z puszki odcedzamy sok.
 6. Odlewamy ok. pół szklanki soku.
7. Resztę soku zagotowujemy
8. Do zimnego soku wsypujemy mąkę i cukier.
9. Na gotujący się sok wlewamy mieszając kombinację z mąką i cukrem. Nadal mieszając zagęszczamy go do konsystencji kisielu.
10. Do tak przygotowanej frużelinki dodajemy pokrojone w małe kawałeczki brzoskwinie, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
 
na bezę:
4 białka
szczypta soli
200 g cukru 
 
11. Białka ubijamy na sztywną pianę.
12. Dodajemy  sukcesywnie cukier i ubijamy do momentu, aż się rozpuści.
13. Pianę wykładamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy ok. 15-20 min. w 175 stopniach (aż beza będzie z wierzchu sucha)
 
na krem:
660 ml śmietany 30%
3 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru (lub więcej wedle uznania)
14. Śmietanę ubijamy na sztywno.
15. Dodajemy śmietan-fixy i cukier puder.
 
Składanie:
16. Na kruchy spód wykładamy śmietanę.Odkładamy do zastygnięcia do lodówki (ok. 1 godz.)
17. Rozsmarowujemy na śmietanie frużelinkę.
18. Zdejmujemy delikatnie papier z bezy i przekładamy ją na furżelinę.
Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz