Spróbowałam się ponownie z tortem komunijnym. Szkoda, że nie udało mi się zrobić lepszych zdjęć... U góry część migdałowa z frużeliną brzoskwiniową (średnica 18 cm - 4 blaty migdałowe z w sumie 8 białek, 200 g cukru, 300 g migdałów, 2 łyżek mąki ziemniaczanej) z tego przepisu (zabójczo słodki, ale pyszny). U dołu tort orzechowy (średnica 28 cm).
Mam nadzieję, że będzie smakował i podobał się dzieciakom :).
Składniki tort orzechowy (28cm)
biszkopt waniliowy:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
1 cukier waniliowy (eksterakt waniliowy)
szczypta soli
2 biszkopty orzechowe:
8 jajek
300 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
masa:
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
350 g masła
300 g zmielonych orzechów
do nasączenia blatu waniliowego:
1/2 szkl. wody
1 łyżka kawy
ok. 1 l śmietany 30% do ozdobienia tortów (obu)
Blat waniliowy:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą sztywną pianę ze szczyptą soli.
2. Dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijać do rozpuszczenia się cukru.
3. Do piany delikatnie dodać lekko rozkłócone żółtka i mąkę.
4. Piec w 180 stopniach przez 17 minut.
Blaty orzechowe:
5. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą sztywną pianę ze szczyptą soli.
6. Dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijać do rozpuszczenia się cukru.
7. Dodać delikatnie krupczatkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i orzechy.
8. Masę podzielić na 2 tortownice.
9. Piec 17 - 20 minut w 180 stopniach
Masa:
10. Mleko zagotować z cukrem waniliowym.
11. Gorące wlać stopniowo do ubitych na puszysto jaj.
12. Przelać z powrotem do garnka i na bardzo wolnym ogniu gotować masę ciągle mieszając aż do uzyskania konsystencji dość rzadkiego budyniu.
13. Ostudzić do temperatury pokojowej.
14. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć do białości.
15. Stopniowa dodawać budyń.
16. Dodać orzechy i dokładnie połączyć.
Składanie:
1 blat orzechowy
1/2 masy
1 blat waniliowy nasączony ponczem
1/2 masy
1 blat orzechowy
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńWow, piękny tort:)
OdpowiedzUsuń