czwartek, 25 maja 2017

Przeliczanie ilości składników w przepisie

Jęśli chcesz przeliczyć składniki - zwiększyć lub zmniejszyć ich ilość - możesz posłużyć się poniższą tabelką.


Przeliczanie ilości
z
z
z
z
z
z
z
z
18 cm
20 cm
22 cm
24 cm
26 cm
28 cm
30 cm
32 cm
na
18 cm
1,00
0.81
0,67
0,56
0,48
0,41
0,36
0,32
na
20 cm
1,23
1,00
0,83
0,69
0,59
0.51
0,44
0,39
na
22 cm
1,49
1,21
1,00
0,84
0,72
0,62
0,54
0,47
na
24 cm
1,78
1,44
1,19
1,00
0,85
0,73
0,64
0,56
na
26 cm
2,09
1,69
1,40
1,17
1,00
0,86
0,75
0,66
na
28 cm
2,42
1,96
1,62
1,36
1,16
1,00
0,87
0,77
na
30 cm
2,78
2,25
1,86
1,56
1,33
1,15
1,00
0,88
na
32 cm
3,16
2,56
2,12
1,78
1,51
1,31
1,14
1,00

Jak ją odczytać? Przykład:
Jeśli chcemy zwiększyć średnicę tortu z 20cm na 24cm, musimy pomnożyć ilość wszystkich składników - zgodnie z tabelką - przez 1,44.  np. 200 g cukru x 1,44 = 288 g cukru itd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz