Jęśli chcesz przeliczyć składniki - zwiększyć lub zmniejszyć ich ilość - możesz posłużyć się poniższą tabelką.
Przeliczanie ilości |
z
|
z
|
z
|
z
|
z
|
z
|
z
|
z
|
|
18 cm
|
20 cm
|
22 cm
|
24 cm
|
26 cm
|
28 cm
|
30 cm
|
32 cm
|
||
na
|
18 cm
|
1,00
|
0.81
|
0,67
|
0,56
|
0,48
|
0,41
|
0,36
|
0,32
|
na
|
20 cm
|
1,23
|
1,00
|
0,83
|
0,69
|
0,59
|
0.51
|
0,44
|
0,39
|
na
|
22 cm
|
1,49
|
1,21
|
1,00
|
0,84
|
0,72
|
0,62
|
0,54
|
0,47
|
na
|
24 cm
|
1,78
|
1,44
|
1,19
|
1,00
|
0,85
|
0,73
|
0,64
|
0,56
|
na
|
26 cm
|
2,09
|
1,69
|
1,40
|
1,17
|
1,00
|
0,86
|
0,75
|
0,66
|
na
|
28 cm
|
2,42
|
1,96
|
1,62
|
1,36
|
1,16
|
1,00
|
0,87
|
0,77
|
na
|
30 cm
|
2,78
|
2,25
|
1,86
|
1,56
|
1,33
|
1,15
|
1,00
|
0,88
|
na
|
32 cm
|
3,16
|
2,56
|
2,12
|
1,78
|
1,51
|
1,31
|
1,14
|
1,00
|
Jak ją odczytać? Przykład:
Jeśli chcemy zwiększyć średnicę tortu z 20cm na 24cm, musimy pomnożyć ilość wszystkich składników - zgodnie z tabelką - przez 1,44. np. 200 g cukru x 1,44 = 288 g cukru itd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz