Na mur beton zrobię to pyszne danie już niedługo jeszcze raz. Wyśmienita tarta z grzybami i boczkiem. Polecam wszystkim łasuchom na smakowity obiad. Nawet odgrzana w mikrofali nic nie traci.
Składniki na 2 tarty (średnica 24) lub 1 dużą i 4 małe
Ciasto kruche:
300 g mąki
200 g zimnego masła (lub 100 g margaryny Palmy i 100 g masła)
1 łyżeczka soli
2 żółtka
1 garść posiekanego szczypiorku
Nadzienie:
400 g pieczarek
2 średniej wielkości cebule
300 ml śmietany kremówki (30%) (ew. kwaśnej)
2 białka
2 jajka
1 pęczek posiekanego szczypiorku
250 g boczku
100 g żółtego sera
pieprz, sól do smaku
1. Ze składników na ciasto ugniatamy szybko ciasto, schładzamy ok. 30 min.
2. Ciasto wylepiamy formy.
3. Podpiekamy 15 min. w 180 stopniach
4. Grzyby kroimy na plasterki i zasmażamy na maśle z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Solimy, pieprzymy.
5. Przysmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek.
6. Jajka, białka, śmietanę, utarty na tarce ser oraz pokrojony drobno szczypiorek łączymy. Solimy i pieprzymy do smaku.
7. Na podpieczone tarty rozkładamy pieczarki i boczek, a następnie zalewamy sosem śmietanowym.
8. Podpiekamy ok. 20 minut.
MMM Pycha
Ostatnio myślałam właśnie o czymś takim. Na pewno zrobię, tylko dorzucę kilka suszonych borowików:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń