Chodzi za mną od jakiegoś czasu coś drożdżowego. Najlepszym pomysłem, który przyszedł mi do głowy były przepyszne bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym przygotowanym jesienią. Ciasto nie musi długo wyrastać, ponieważ oprócz drożdży zawiera proszek do pieczenia.
Składniki:
500 g mąki
1 jajko
100 ml oleju (lub rozpuszczonego masła)
1 łyżeczka soli
1 opakowanie proszku do pieczenia
45g drożdży
2-3 łyżki wody
80g cukru
250 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
1 duży słoik musu jabłkowego (budyń waniliowy ...)
Do posmarowania po wierzchu:
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka wody
płatki migdałowe
1. W kubku wymieszaj wodę, drożdże, trochę cukru i mąki. Poczekaj aż zaczyn zacznie pracować (ok.10 min)
2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, mleko, olej, jako i zaczyn drożdżowy.
3. Ugniataj ciasto ok. 10 min. (będzie miało dość luźną konsystencję)
4. Podziel ciasto na 45 gramowe kulki. (wyjdzie ich ok. 20 sztuk)
5. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę po kolei na owalny placek. (patrz zdjęcie poniżej)
6. Na ok. 1/3 wysokości placka połóż 1łyżeczkę musu jabłkowego i zawiń w ciasto (przyklejając boki na wysokości 2/3 placka).
7. Na pozostałej (niezwiniętej części placka) zrób 3(4) nacięcia i zawiń ją wokół części z nadzieniem.
8. Uformuj w rogalik i połóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Rogaliki posmaruj rozbełtanym żółtkiem z cukrem i wodą, a następnie posyp płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz