Moje obżarstwo powinno być karalne. Ponieważ nie wykorzystałam w zeszłym tygodniu całej śmietany, postanowiłam dziś zrobić z nią wyśmienity deser. Dodałam do niego nieco kawy i czekoladę. Wyszło super.
Składniki na 6 pucharków:
100 g herbatników maślanych
Warstwa kawowo-czekoladowa
500 ml śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 2 łyżkach wody
Warsta śmietankowa
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 słoik wiśni do ciasta (lub świeżych)
1.Herbatniki wrzucić do woreczka strunowego i skruszyć przy pomocy wałka.
2. Wsypać po 2 łyżki rozkruszonych ciasteczek do każdego pucharka.
3. Śmietankę na warstwę kawową zagotować.
4. Wrzucić do niej czekoladę i dodać kawę.
5. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Wystudzić w lodówce. (ok. 2 godz.)
6. Ubić schłodzoną śmietankę kawową na sztywno.
7. Za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tulką zadozować krem do pucharków.
8. Rozłożyć na tej warstwie wiśnie i resztę herbatników.
9. Smietankę ubić na sztywno i wcisnąć za pomocą rękawa cukierniczego do pucharków.
A potem to się można delektować i najadać. Smacznego.
O mniam, wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńI smakowało :)
Usuń