Zapraszam na
bardzo prostą do przyrządzenia słodką i smaczną ucztę. Batoniki posmakują
każdemu małemu i dużemu łasuchowi.
Na dużą
prostokątną blachę potrzebujemy:
330 ml
śmietany 30%
1 białej czekolady
¾ szklanki
mleka w proszku
2 opakowań herbatników
maślanych czekoladowych (Bonitki z Biedronki)
200 g czekolady mlecznej
1 opakowania pszenicy w miodzie (np. Kangus )
1.
Podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej
tabliczkę białej czekolady.
2.
Chłodzimy śmietankę w lodowce (ok. 1 godziny)
3.
Ubijamy schłodzoną śmietankę.
4.
Dosypujemy mleko w proszku. Łączymy całość
mikserem.
5.
Do masy wsypujemy 2 szklanki pszenicy w miodzie.
6.
Na całej formie rozkładamy herbatniki jeden przy
drugim, aż powstanie cała ciasteczkowa powierzchnia.
7.
Na całej podstawie z ciastek rozsmarowujemy masę i układamy następną ścisłą warstwę z
herbatników.
8.
Rozpuszczamy
czekoladę mleczną w kąpieli wodnej. (Zagotowujemy wodę w małym garnku, na nim
kładziemy miskę z czekoladą. Czekamy, aż czekolada się rozpuści. Należy uważać,
aby woda nie dostała się do czekolady!)
9.
Czekoladę rozsmarowujemy na herbatnikach.
10.
Posypujemy pszenicą w miodzie (dość ścisło)
11.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny
12.
Kroimy na prostokątnie batoniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz