czwartek, 29 grudnia 2016

Batoniki nie tylko dla dzieciaków - Kinder Country

Zapraszam na bardzo prostą do przyrządzenia słodką i smaczną ucztę. Batoniki posmakują każdemu małemu i dużemu łasuchowi.


Na dużą prostokątną blachę potrzebujemy:
330 ml śmietany 30%
1 białej czekolady
¾ szklanki mleka w proszku
2 opakowań  herbatników maślanych czekoladowych (Bonitki  z  Biedronki)         
200 g czekolady mlecznej
1 opakowania pszenicy w miodzie (np. Kangus )

1.       Podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej tabliczkę białej czekolady.
2.       Chłodzimy śmietankę w lodowce (ok. 1 godziny)
3.       Ubijamy schłodzoną śmietankę.
4.       Dosypujemy mleko w proszku. Łączymy całość mikserem.
5.       Do masy wsypujemy 2 szklanki pszenicy w miodzie.
6.       Na całej formie rozkładamy herbatniki jeden przy drugim, aż powstanie cała ciasteczkowa powierzchnia.
7.       Na całej podstawie z ciastek rozsmarowujemy  masę i układamy następną ścisłą warstwę z herbatników.
8.        Rozpuszczamy czekoladę mleczną w kąpieli wodnej. (Zagotowujemy wodę w małym garnku, na nim kładziemy miskę z czekoladą. Czekamy, aż czekolada się rozpuści. Należy uważać, aby woda nie dostała się do czekolady!)
9.       Czekoladę rozsmarowujemy na herbatnikach.
10.   Posypujemy pszenicą w miodzie (dość ścisło)
11.   Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny

12.   Kroimy na prostokątnie batoniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz