środa, 15 lutego 2017

Zrób sobie gołąbki

Długo zwlekałam z przygotowaniem tego tradycyjnego polskiego smakołyku. Po usilnych namowach mojego męża w końcu uległam. Okazało się, że nie taki diabeł straszny. Na pewno gołąbki w postaci klasycznej zagoszczą teraz na moim stole częściej niż dotychczas.
Uzyskałam kilka wskazówek od mojego teścia - supergołąbkarza.



Składniki; (na ok. 30 gołąbków)
1 duża kapusta (ok. 2,5 kg)
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 szklanki ryżu
1 jajko
ok. 2 łyżeczki soli (1 łyżeczka na 1/2 kg mięsa) lub więcej
dużo pieprzu
1 kostka bulionowa
2 posiekane na drobno i zeszklone na oleju cebule

1. W dużym garnku (w którym zmieści się główka kapusty) ugotować wodę z kostką.
2. Wyłączyć wodę. Włożyć kapustę z wyciętym głębiem. Po chwili liście same po kolei zaczną "odklejać" się od główki. (Nie wylewać wody, należy ją potem dolać do gotowych gołąbków)
3. Zdejmujemy delikatnie po kolei liście. Gdyby nie były wystarczająco sprężyste, aby można je było zwinąć w rulon, należy je ponownie na chwilę włożyć do wody.
4. Ryż ugotować nie na całkiem sypko (skrócić czas gotowania o 5 minut od tego podanego na opakowaniu)
5. Ryż połączyć z solą, pieprzem, mięsem, cebulą i jajkiem.
6. Faszerować w zależności od wielkości liści.
7. Gotowe gołąbki  wkładamy do brytfanki wyłożonej liśćmi kapusty. Zalewamy wodą po kapuście.
8. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem ok. 11/2  do 2 godz. w 180 stopniach (termoobieg).
Podajemy z sosem pomidorowy lub  z suszonych prawdziwków.

sobota, 11 lutego 2017

Pyszne szybkie bułeczki drożdżowe z jabłkiem

Chodzi za mną od jakiegoś czasu coś drożdżowego. Najlepszym pomysłem, który przyszedł mi do głowy były przepyszne bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym przygotowanym jesienią. Ciasto nie musi długo wyrastać, ponieważ oprócz drożdży zawiera proszek do pieczenia.


Składniki:
500 g mąki
1 jajko
100 ml oleju (lub rozpuszczonego masła)
1 łyżeczka soli
1 opakowanie proszku do pieczenia
45g drożdży
2-3 łyżki wody
80g cukru
250 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
1 duży słoik musu jabłkowego (budyń waniliowy ...)
Do posmarowania po wierzchu:
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka wody
płatki migdałowe 



1. W kubku wymieszaj wodę, drożdże, trochę cukru i mąki. Poczekaj aż zaczyn zacznie pracować (ok.10 min)
2. W misce wymieszaj  mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, mleko, olej, jako i zaczyn drożdżowy.
3. Ugniataj ciasto ok. 10 min. (będzie miało dość luźną konsystencję)
4. Podziel ciasto na 45 gramowe kulki. (wyjdzie ich ok. 20 sztuk)
5. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę po kolei na owalny placek. (patrz zdjęcie poniżej)
6. Na ok. 1/3 wysokości placka połóż 1łyżeczkę musu jabłkowego i zawiń w ciasto (przyklejając boki na wysokości 2/3 placka).
7. Na pozostałej (niezwiniętej części placka) zrób 3(4) nacięcia i zawiń ją wokół części z nadzieniem.
8. Uformuj w rogalik i połóż na formie  wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Rogaliki posmaruj rozbełtanym żółtkiem z cukrem i wodą, a następnie posyp płatkami migdałowymi.



środa, 1 lutego 2017

deser śmietankowo-czekoladowo-kawowy z wiśniami

Moje obżarstwo powinno być karalne. Ponieważ nie wykorzystałam w zeszłym tygodniu całej śmietany, postanowiłam dziś zrobić z nią wyśmienity deser. Dodałam do niego nieco kawy i czekoladę. Wyszło super.


Składniki na 6 pucharków:
100 g herbatników maślanych

Warstwa kawowo-czekoladowa
500 ml śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 2 łyżkach wody

Warsta śmietankowa
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru

1 słoik wiśni do ciasta (lub świeżych)

1.Herbatniki wrzucić do woreczka strunowego i skruszyć przy pomocy wałka.
2. Wsypać po 2 łyżki rozkruszonych ciasteczek do każdego pucharka.
3. Śmietankę na warstwę kawową zagotować. 
4. Wrzucić do niej czekoladę i dodać kawę.
5. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Wystudzić w lodówce. (ok. 2 godz.)
6. Ubić schłodzoną śmietankę kawową na sztywno.
7. Za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tulką zadozować krem do pucharków.

8. Rozłożyć na tej warstwie wiśnie i resztę herbatników.

9. Smietankę ubić na sztywno i wcisnąć za pomocą rękawa cukierniczego do pucharków.

A potem to się można delektować i najadać. Smacznego.