środa, 22 kwietnia 2015

Zapiekanka makaronowa - pycha

Udało mi się przyrządzić wyśmienitą zapiekankę - aromatyczną i baardzo smaczną. Moje chłopaki się zajadały. 


 Składniki do dużego naczynia żaroodpornego:
500 g makaronu penne (lub innego)
laska kiełbasy podwawelskiej
1 puszka pomidorów
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por
1 marchewka
1 mała cukinia
150 ml śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
1  łyżka ziół prowansalskich
kilka liści bazylii
20 dag sera (najlepiej twardego)

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (2 łyżeczki) wg przepisu na opakowaniu.
2. Kiełbasę, pora i marchewkę pokroić na cienkie talarki.
3. Cebulę pokroić w piórka.
4. Paprykę pokroić w grubą kostkę.
5. Małą cukinię przekroić wzdłuż, a następnie na dość cienkie  półtalarki.
6. Kiełbasę i cebulę posoloną 1 szczyptą soli podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
7. Gdy kiełbasa się przyrumieni dorzucamy marchewkę, pora i paprykę, dosypujemy 1 łyżeczkę soli i pieprzymy.
8. Smażymy wszystko ok. 2-3 minuty (aby  warzywa pozostały jędrne i w ładnym kolorze)
9. Wrzucamy całość do dużej miski.
10. Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy pozostałe warzywa) redukujemy nieco pomidory z puszki i dodajemy je do pozostałych warzyw z kiełbasą.
11. Dosypujemy do miski przelany zimną wodą makaron. Mieszamy całość delikatnie.
12.  Śmietanę mieszamy z ziołami  prowansalskimi, podartą bazylią i jajkami, dodajemy do reszty składników i mieszamy.
13. Całość przekładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
14. Posypujemy serem startym na cienkich oczkach tarki.
15. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Wychodzi na prawdę smaczna biesiada, polecam.

środa, 15 kwietnia 2015

Na nadmiar białek? - Kokosanki z czekoladą

Wciąż zastanawiam się co zrobić z białkami, które często odstawiam do lodówki na później po przygotowaniu ciasta kruchego. Rozwiązaniem problemu są:
a) bezy lub
b) kokosanki - jeszcze do tego z czekoladą... Ten podpunkt jest banalny do wykonania, piecze się krótko i smakuje łasuchom.


Składniki: (dwie blachy z piekarnika)
200 g wiórków kokosowych
150 g cukru
5 białek
1 cukier waniliowy
50 g czekolady

1. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy w kąpieli wodnej na pianę. (Metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą)
2. Dosypujemy kokos, mieszamy.
3. Za pomocą łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie rozkładamy na formie pokrytej papierem do pieczenia małe góreczki, pozostawiając ok. 2 cm między ciastkami, ponieważ nieco urosną.
4.  Pieczemy ok 15-20 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.




piątek, 10 kwietnia 2015

Pascha a'la Frankfurter Kranz

Ogromnie marzyłam o tym, by przygotować wieniec frankfurcki - z typowym krokantem migdałowym, kleksami śmietanki i wiśniami na ozdobę. A ponieważ równie dużą ochotę miałam na paschę, postanowiłam nieco spolszczyć niemiecki smakołyki i na Wielkanocnym stole pojawił się u mnie miks polsko-niemiecki.

Ciasto jest dość skomplikowane, więc raczej do przygotowania na szczególne okazje.




Składniki na ciasto: (forma 28cm z "kominkiem")
300 g miękkiego masła
300 g cukru
9 jajek
75 g mąki ziemniaczanej
450 g mąki 
1,5  opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
skórka z jednej cytryny

1. Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, mąkę, skórkę z cytryny, sól. 
2. Formę z kominkiem smarujemy dokładnie tłuszczem.
3. Ciasto (dość gęste) przekładamy do formy.
4. Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut.
5. Studzimy. Wyjmujemy delikatnie z formy.
6. Przekrawamy wzdłuż na 3 blaty

Składniki na pyszny krem serowy - pascha
2 litry mleka 3,5%
2 duże kwaśne śmietany
6 żółtek
2 opakowania cukru waniliowego (lub laska wanilii do mleka)
1,5 kostki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru puder
1 słoiczek kandyzowanej skórki pomarańczowej
duża garść żurawiny
duża garść rodzynek
inne pyszne bakalie
woda po wymoczeniu bakalii jako poncz do ciasta
sok z 1/2 cytryny
1 dżem np. wiśniowy lub malinowy (czerwony)

7. Mleko ze śmietaną, wanilią, cukrem, żółtkami gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając - do momentu aż wytrąci się serek.
8. Ser przecedzamy na sicie o drobnych oczkach (lub pieluszce tetrowej). Trwa to ok. 2 godz.
9. Do niedużej miseczki ze szklanką wrzącej wody wsypujemy bakalie, dodajemy sok z 1/2 cytryny i przykrywamy talerzykiem, aby naciągnęły nieco wilgoci.
10. Masło ubijamy na pianę z cukrem pudrem. Dodajemy po trochu odcedzony serek i ubijamy mikserem na jednolitą masę.
11. Dzielimy masę na 3 części. 1/3 odkładamy. Do 2/3 dodajemy bakalie i mieszamy.
12. Pierwszy blat ciasta ponczujemy, smarujemy dżemem, a następnie rozsmarowujemy 1/3 kremu serowego z bakaliami.
13. To samo robimy z drugim blatem.
14. Masę przykrywamy 3częścią blatu i całość obsmarowujemy ze wszystkich stron masą bez bakalii.

Składniki na karmelowy krokant:
200 g drobno posiekanych migdałów lub krokantu migdałowego
200 g cukru
1 łyżka masła
oraz
1 duża śmietana 30%
wiśnie kandyzowane

12. Na patelnię wsypujemy cukier i na wolnym ogniu czekamy aż zacznie karmelizować - stanie się złocisto-brązowy. Wtedy wrzucamy łyżkę masła i migdały. Mieszamy całość.
13. Wylewamy to wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia formę. 
14. Czekamy aż wystygnie i łamiemy na kawałki.
15. Wrzucamy całość do worka i rozbijamy na drobne kawałeczki (wielkości krokantu) za pomocą wałka lub tłuczka do ziemniaków.

16. Krokantem obsypujemy cały wieniec.
17. Ozdabiamy kleksami ubitej 30% śmietany i wiśniami kandyzowanymi.


Piątkowy obiad - tort z porami

W wielkim poście przygotowałam takie smaczne ciasto - tort z warzywami. Polecam, gdyż jest wyśmienite - szczególnie na ciepło.




Składniki na ciasto: (Tortownica 28 cm)
300 g mąki
150 g twarogu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 duży por
4 średnie cebule
20 dag pieczarek
1 gruby plaster boczku (jedynie dla zapachu - można pominąć)
10 dag utartego na dużych oczkach sera żółtego
 6 jajek
1 duża śmietana 18%
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka kaszy manny
sól 
pieprz

1. Ser łączymy z olejem, mlekiem i solą.
2. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
3. Wyrabiamy ciasto (można nieco rozwałkować) i wyklejamy nim spód i ewentualnie boki tortownicy posmarowane masłem i posypane bułką.
4. Ciasto podpiekamy ok. 15-20 min. w 170 stopniach. 

5. Cebulę i boczek kroimy drobno, pora w cienkie krążki, pieczarki w płatki.
6. Podsmażamy boczek, cebulę szklimy na wytopionym tłuszczu z solą (ok. łyżeczki) i pieprzem, dodajemy pieczarki, nieco razem dusimy. Zdejmujemy z ognia, nieco studzimy.
7. Śmietanę mieszamy z jajkami, serem, kaszą manną i majerankiem, a następnie łączymy z uduszonymi warzywami.
8. Na podpieczony spód wylewamy warzywa w śmietanie. Na tym wszystkim rozkładamy pora.
9. Zapiekamy w 170 stopniach ok. 30 min. Aby ciasto od góry się nie przypaliło, można je przykryć folią na początku pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia należy odkryć ciasto, aby się nieco podpiekło.
Ciasto jest gotowe, gdy się zarumieni, a cały farsz się wyraźnie zetnie.



czwartek, 2 kwietnia 2015

To ciasto ma na Ciebie oko :)

Odkryłam ostatnio bardzo ciekawie wyglądające ciasto. Ono ma oczy (podobno bawoła lub sowy)!
Musiałam sprawdzić jego fotogeniczność i właśnie je przygotowałam. Powiem szczerze, że oprócz ciekawego wyglądu ma ten słodycz wyjątkowo dobry smak. 
(Jest dość pracochłonne - niestety.)

Składniki: (na dużą prostokątną blachę)
Ciasto kruche na spód i sowie oczy (bawole oczy)
500 g mąki
350 g masła z lodówki (pociętego na drobne kawałki)
150 g cukru pudru
5 żółtek
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 szczypta soli
1 łyżka ciemnego niesłodzonego kakao (do 2/3 ciasta)
(dla lepszego zarobienia ciasta opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki zimnej wody)


Nadzienie do sowich oczu
300 g twardej marmolady ( u mnie słoiczek konfitury z róży + konfitura z pigwy)
Ciasto z kakao rozwałkować (najlepiej na silikonowej macie
Warstwa kokosowa
5 białek
200 g wiórków kokosowych
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
Masa śmietanowa
600 ml śmietany
200 ml mleka

1 śnieżka
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Biszkopt
4 jajka
4 kopiate łyżki mąki krupczatki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Polewa czekoladowa
200 g czekolady
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła

1. Ze składników na kruche zagnieść ciasto.
2. Do 2/3 ciasta dodać kakao.
3. Odłożyć do lodówki na co najmniej 1/2 godz.
4. Ciastem bez kakao wyłożyć blachę, ponakłuwać je widelcem i z powrotem włożyć na chwilę do lodówki. (zdj. 1)

5. Przygotować warstwę kokosową: Ubić białka z solą na sztywno.
6. Dodać cukier i ubijać białka do momentu ich rozpuszczenia.
7. Dodać delikatnie kokos i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

8. Na kruche ciasto wylać białka z kokosem i piec w 170 stopniach 25 minut. (zdj. 2)

9. Na macie silikonowej rozwałkować ciasto z kakao na prostokąt o długości takiej jak nasza blacha.
10. Ciasto podzielić na paski o szerokości ok. 8 cm.
11. Na środku pasa wyłożyć dość duży "pagórek" marmolady. (patrz zdjęcie 3) - dobrze by było zostawić ze 3 łyżki marmolady do posmarowania warstwy kokosowej przed umieszczeniem "oczu" na kokosie.
12. Zwinąć pas w rulon i przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. (zdj. 4,5)
13. Tak samo postąpić przy pozostałych pasach.
14. Piec wałki w 180 stopniach ok. 15 - 20 minut.
15. Po wystudzeniu przełożyć w równych odstępach i bardzo delikatnie na bezę kokosową, posmarowaną resztką marmolady. (zdj.6)

16. Żelatynę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody, wystudzić.
17. Śmietanę ubić na sztywno. 
18. Dodać cukier (można go dodać mniej niż 4 łyżki)
19. Śnieżkę ubić z mlekiem.
20. Połączyć śmietanę ze śnieżką.
21. Do wystudzonej żelatyny dodać trochę masy śmietanowej, wymieszać,  a następnie wlać miksturę do reszty śmietany.
22. Masę śmietanową wylać na pagórki ułożone na kokosie.

23. Jeszcze tylko biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.
24. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną błyszczącą masę, dodać cukier i cukier wan. - nadal ubijać, aż cukier się całkowicie połącz z białkami.
25. Żółtka nieco rozbełtać i delikatnie połączyć z białkami.
26. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach z resztą masy.
27. Wylać ciasto na formę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia.
28. Piec 17 min w 190 stopniach.

29. Wystudzony biszkopt położyć na śmietanie. (zdj.7)
30. Polać wystudzonym ganachem:
31. Śmietanę rozgrzać, wrzucić do niej czekoladę, poczekać aż się całkowicierozpuści, wymieszać.


Zainspirował mnie smakowity blog o przesłodkiej nazwie "Rozczochrane okruszki"

środa, 1 kwietnia 2015

babeczki bakaliowe

Już czas na tradycyjne babki drożdżowe! Z duuuuużą ilością aromatycznych bakali, marcepanem i migdałami. (Dlaczego jestem takim łakomczuchem?)
Z przepisu, który zaproponuję poniżej wyszło mi 6 pysznych miniaturkowych babeczek i jedna średniej wielkości. Są bardzo aromatyczne i takie świąteczne :)


Składniki:
400 g mąki
10 g świeżych drożdży
4 żółtka 
100 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
szczypta soli
ok. 200 mleka
70 g masła
skórka otarta ze świeżej cytyryny
garść pokrojonych nieco i uprażonych bez skórki migdałów
100 g marcepanu pokrojonego w małe kosteczki
spora garść rodzynek
spora garść żurawiny (rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę,aby nieco napęczniały)
pół słoiczka skórki cytrynowej




1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie.
2. 100 ml ciepłego mleka wlać do zagłębienia.
3. Do mleka wsypać cukier i rozkruszone drożdże
4. Lekko wszystko pomieszać z niewielką ilością mąki z brzegów i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
5. Masło rozpuścić.
6. Gdy drożdże wyraźnie urosną, dosypać sól, rodzynki, żurawinę, dodać skórkę, migdały, marcepan  i niegorące masło oraz ekstrakt. 
7. Wszystko zagnieść na miękką ale jednolitą masę dolewając stopniowo resztę mleka (ma dość nietypową konsystencję, jak na drożdżowe ciasto, jest klejące, jednakże odchodzi od boków miski, gdy się wyrabia)
8. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 1-2 godz. (aż podwoi swoją ilość)
9. Przełożyć do foremek.
10. Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze ok. 30 min.
11. Włożyć formy do piekarnika (tak, zimnego).
12. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 20 - 30 minut, aż staną się złocisto rumiane. (jeśli ciasto robicie w jednej foremce, może potrzebować nieco więcej czasu)