niedziela, 16 listopada 2014

tort czekoladowy

Mam nadzieję, że nie przez kurtuazję nasi przyjaciele określili ten torcik jako smaczny. Jest dość pracochłonny, ale moim zdaniem warty zachodu.
Blaty, galaretkę i masę najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu, gdyż wszystkie te komponenty powinny być dobrze schłodzone w lodówce (no biszkopt nie koniecznie).

 Składniki (tortowinica o śred. 26)
Na biszkopt
8 jajek
8 łyżek cukru
8 kopiastych łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego
 
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Dodać cukier, cukier waniliowy i nadal ubijać, aż cukier się połączy z pianą białkową.
 4. Żółtka ubić w osobnym naczyniu też na coś w rodzaju piany.
5. Dodać je delikatnie do piany białkowej.
6. Wsypać mąkę,  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną (może być na najniższych obrotach miksera).
7. Wylewamy ciasto do blaszki o średnicy 26 cm i pieczemy 30 - 40 min w 190 stopniach.
8. Studzimy (najlepiej przez noc.)
9. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na 3 blaty. (Można ewentualnie upiec każdy spód osobno)
na poncz do biszkoptów (którym nasączamy spody podczas składania ciasta)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej z cukrem 
1 łyżka likieru typu baileys  
Kawę z cukrem rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie po schłodzeniu dodajemy likier.
 
na krążek galaretkowy
2 galaretki np. truskawkowe
30 dag truskawek (lub innych owoców)
700 ml wody
10. Galaretki wsypać do gorącej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
11. Schłodzoną galaretkę wylać na obłożoną folią spożywczą formę tortową nieco mniejszą niż ta, w której piekliśmy blaty ciasta. (może być też garnek) (np. o średnicy 24 cm) 
12. Po stężeniu galaretkę można wyjąć z formy i włożyć na chwilę do zamrażarki (będzie ją łatwiej położyć na torcie).
Galaretkę najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.
 
na masę czekoladową
600 ml śmietany 30%
2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 
2 śmietan-fixy
13. Śmietanę zagotowujemy.
14. Wrzucamy rozdrobnione czekolady  i mieszamy ze śmietanką do całkowitego rozpuszczenia.
15. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i wkładamy na noc do lodówki, aby przed ubijaniem masa się bardzo dobrze schłodziła. W przeciwnym razie może się ściąć.
16. Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy śmietan-fixy. Gdyby masa wydała się za bardzo wytrawna, można dodać nieco cukru pudru.

na masę do przyozdobienia tortu
2 serki mascarpone
1 słoik nutelli (lub innego masła czekoladowego)
17. W misce łączymy mikserem serek mascarpone z masłem czekoladowym.
Składanie:
1. Na paterze kładziemy pierwszy blat, ponczujemy go.
2. Nakładamy 1/3 masy śmietanowej.
3. Kładziemy zamrożony blat galaretki.
4. Smarujemy 1/3 masy śmietanowej.
5. Kładziemy blat (ponczujemy).
6. Smarujemy resztą śmietany.
7. Nakładamy blat (ponczujemy)

Cały tort dokładnie obsmarowujemy serkiem z masłem czekoladowym (zostawiając sobie worek cukierniczy masy do ozdobienia rozetkami)
Gotowe!!!


Zapiekanka makaronowa 2

No co tu komentować? Najszybciej jest przygotować potrawę na kilka obiadów, a nie myśleć codziennie, czym uraczyć rodzinkę. Mankamentem tej zapiekanki jest jedynie to, że dobrze smakuje i zainteresowani chcą dokładkę (więc nie starczy jadła na długo).



 Składniki na duże naczynie żaroodporne

500 g makaronu (świderki)
800 g mięsa mielonego (mieszane, wieprzowe, ...)
1 duża cebula
1 duża marchewka utarta na grubych oczkach
1/3 selera utartego na grubych oczkach
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
2 kopiate łyżki papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
2 garści ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
olej lub oliwa do smażenia cebuli
20 dag utartego sera zółtego

sos beszamelowy
25 g masła
25 g mąki
400 ml mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

1. Makaron ugotować z 2 łyżeczkami soli.
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.
3. Dodać marchewkę, pora i mięso.
4. Posolić, popieprzyć do smaku.
5. Poddusić ok. 5-10 min.
6. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę.
        Teraz możemy się zabrać za sos.
7. W rondelku roztopić masło.
8. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
9. Wlewać powoli mleko, mieszając przy tym rózgą, by nie powstały grudki.
10. Dodać szczyptę soli, pieprzu oraz gałki.
11. Mieszając poczekać, aż sos będzie miał konsystencję bardzo rzadkiego budyniu.
Mamy już gotowe wszystkie składniki, więc zabieramy się do "składania" zapiekanki:
1. 2,3 łyżki sosu beszamelowego
2. Połowa mięsa.
3. Makaron.
4. Reszta sosu.
5. Reszta mięsa.
6. Ser.
Wszystka zapiekamy w 200 stopniach ok. 10 minut. A potem pozostaje nam już tylko konsumpcja (oby się tylko nie przejeść).
 



piątek, 7 listopada 2014

Cienki Bolek

Moi domownicy wiedzą dobrze, co się kryje za tą nazwą... Każdemu już ślinka cieknie na myśl o pyszności, którą sobie tak przewrotnie nazwaliśmy. To nic innego, jak pierś z kurczaka zapieczona z pysznymi dodatkami. 


Składniki: (na ok. 5 porcji)
3 duże piersi z kurczaka
3 duże cebule
40 dag pieczarek
4 łyżki majonezu
5 łyżeczek musztardy (najlepiej francuskiej z ziarenkami gorczycy)
40 dag sera (np. gouda) startego na dużych oczkach
2 łyżeczki przyprawy typu "Wegeta"
sól i pieprz 
oliwa do posmarowania formy
 

1. Mięso umyć i porozcinać na cienkie płaty. Rozbić delikatnie.
2. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oliwie (oleju) ze szczyptą soli.
3. Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć z małą łyżeczką soli - na maśle najlepiej.
4. W polanej oliwą i posypanej "Wegetą" formie (np. dużym naczyniu żaroodpornym lub małych naczyniek na pojedyncze porcje) 
rozkładamy mięso, jeden płat obok drugiego.
5. Solimy i pieprzymy mięso.
6. Smarujemy je dokładnie majonezem i musztardą.
7. Rozkładamy równomiernie cebulę i pieczarki.
8. Przykrywamy folią aluminiową.
9. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na 30minut.
10. Zdejmujemy folię aluminiową i posypujemy mięso serem. 
11. Wkładamy jeszcze raz do piekarnika bez przykrycia na 5 minut.

niedziela, 2 listopada 2014

Pyszna zupa dyniowa na koniec sezonu halloween

Moja kochana siostrzyczka podzieliła się ze mną przepisem na wyśmienity krem dyniowy.
Zupka wychodzi bardzo pożywna i gęsta, przypomina w smaku nieco grochówkę - pycha.


Składniki:
1 mała dynia (ok. 1kg)
3 ziemniaki
1 duża cebula
ok. 1,5 l rosołu (lub 1,5 l wody i 1 rosołek w kostce)
dwie szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
oliwa do podsmażenia cebuli
kwaśna śmietana lub jogurt
100 g nasion z dyni

1. Dynię obrać, pokroić w kostkę.
2. Cebulę obieramy i kroimy w zasadzie obojętnie jak (i tak zostanie zblenderowana). Smażymy na oliwie ze szczyptą soli.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę,
4. Do dużego garnka (np. 5l) wrzucamy usmażoną cebulę.
5. Zalewamy ją rosołem i zagotowujemy.
6. Wrzucamy dynię i ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny, aż dynia zmięknie.
7. Doprawiamy gałką muszkatołowa solą i pieprzem.
8. Rozcieramy całość za pomocą blendera.
9. Nasiona z dyni prażymy na suchej patelni (do momentu, aż się zarumienią)
10. Serwujemy z odrobiną śmietany i posypką z prażonych nasionek.