niedziela, 29 czerwca 2014

Kocham ciasta owocowe!

Cudownie, że znów można korzystać z dobrodziejstw sadu i ogrodu. Soczyste owoce w połączeniu z pysznym kruchym ciastem i bezą to jest to, co uwielbiam latem i polecam wszystkim plackożercom.


Składniki:
 Ciasto
300 g mąki
200 g zimnego masła
3 żółtka
45 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego

4 jabłka
szklanka malin
szklanka truskawek (opcjonalnie)

2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
0,7 ml mleka

Beza:
3 białka
2/3 szklanki cukru

1.  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić na 30 min. do schłodzenia do lodówki.
2. Jabłka utrzeć na tarce z dużymi okami.
3. Przygotować budyń wg. przepisu na opakowaniu.
4. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość dużej prostokątnej formy. 
5. Włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
6. Na upieczony spód rozłożyć równomiernie owoce.
7. Jeszcze gorący budyń rozprowadzić na owocach.
8. Białka ubić ze szczyptą soli na błyszczącą, sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodać cukier.
9. Pianę przełożyć na budyń i widelcem uformować ją na kształt wzburzonego morza.
10. Piec ciasto 35 w 175 stopniach.
A później już tylko obrzarstwo ...
3. Przygo

 

obiad z kurczakiem w roli głównej

Zainspirowawszy się przepisem z kuchni lidla, przygotowałam swoją wersję nadziewanych piersi z kurczaka owiniętych plastrami boczku, pieczonych z ziemniakami, cebulką i papryką.
Wyszło wyśmienite danie.


Składniki:
 3 piersi z kurczaka
6 cienkich plasterków boczku
1/2 opakowania serka typu feta
1/4 woreczka mrożonego szpinaku
5 ziemniaków
1 papryka czerwona
1 cebula
3 ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymiane
sól, pieprz do smaku

1. Wymyte filety rozciąć tak, aby powstało nam coś w rodzaju otwartej książki
2. Cebulę pokroić w piórka.
3. Paprykę pokroić w paseczki
4. Szpinak usmażyć na oliwie (lub oleju) z czosnkiem, a następnie połączyć go z rozdrobnioną fetą.
5. Filety posolić i popieprzyć z wierzchu i wewnątrz. 
6. Do kieszonek wsadzić farsz, złożyć fileta i owinąć ściśle plasterkami boczku.
7. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą.
8. Na dno położyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posolić.
9. Na ziemniakach rozrzucić cebulę i paprykę.
10. Na warzywach położyć filety.

11. Całość piec w 180 stopniach ok. 30 minut.

piątek, 13 czerwca 2014

Młoda kapustka

Uwielbiam smaki dzieciństwa. Wraz z młodą kapustą z duuużą ilością koperku, młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Pychości, choć ze skutkami ubocznymi... :)


Składniki:
młoda kapusta
1 marchewka
1 cebula
pęczek koperku
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka masła
sól (ok. łyżeczki), pieprz do smaku
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Kapustę poszatkować.
4. Kapustę wrzucić do garnka. Na dno nalać nieco wody (1/2 szklanki).
5. Do kapusty dodać masło i wszystkie pozostałe składniki.
6. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut.

piątek, 6 czerwca 2014

Wyśmienite babeczki jabłkowe

Są takie pyszne - szczególnie zaraz po ostygnięciu, że niestety nie można się powstrzymać i nie sięgnąć po następną.
Niedawno w jednym z marketów nabyłam już chyba 1005 zestaw foremek - tym razem do babeczek (tartinek, tartelek). Wyszukałam również ciekawy przepis (w książce z mamy biblioteczki kulinarnej) na alzackie babeczki z jabłkami i cytryną. Okazały się hitem!



Składniki na 12 tartinek o średnicy ok. 12 cm:
Kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
skórka z cytryny
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Nadzienie:
500 g jabłek (najlepiej kwaskowatych)
200 g sera mascarpone lub śmietany 30%
2 jajka
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 1 cytryny

 1. Zagnieść szybko ciasto ze wszystkich składników i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie cząstki, a następnie polać je sokiem z cytryny.
4. Jajka wymieszać dokładnie z cukrem, śmietaną (mascarpone).
5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim cienko foremki (nasmarowane wcześniej masłem)
6. Podpiec babeczki ok. 7 minut w 200 stopniach.
7. W podpieczonych spodach ułożyć jabłka (np. w kształt wiatraczka - gęsto jedna cząstka obok durgiej)
8. Jeśli z jabłek został sok, najlepiej go dolać do sosu śmietankowego (mascarponowego).
9. Polać jabłka sosem (ja wlewałam za pomocą łyżki - dozowałam po kolei po jednej łyżce do każdej babeczki do momentu, aż sos się skończył)
10. Babeczki piec jeszcze przez 20 minut w 180 stopniach.